Refugee Code Week
Εκδηλώσεις / Νέα


Refugee Code Week

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας υποστήριξε την εκπαίδευση των προσφύγων.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμετέχει, εθελοντικά, σε δράσεις που υποστηρίζουν ενέργειες για την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και συγκεκριμένα την εκπαίδευση νέων προσφύγων στην Πληροφορική στα πλαίσια της διεθνούς δράσης Refugee Code Week.

H δράση Refugee Code Week αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της SAP, της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Εκπαιδευτικού Κέντρου Galway - σε συνεργασία με ένα αυξανόμενο δίκτυο εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του RebootKamp, των τοπικών αρχών, των μη κερδοσκοπικών οργανισμών, των ΜΚΟ, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων και βασίστηκε στην επιτυχία της διοργάνωσης Africa Code Week. Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας, η SAP διεξήγαγε RCW labs για περισσότερους από 15.000 πρόσφυγες από τις 16 έως τις 21 Οκτωβρίου 2017 στην Ιορδανία, το Λίβανο, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Σουηδία, θεωρώντας την εκπαίδευση στον τομέα της Πληροφορικής ως θεμέλιο αυτάρκειας και μελλοντικής απασχολησιμότητας και εξοπλίζοντας χιλιάδες νέους πρόσφυγες με άριστες εργασιακές δεξιότητες. 

Η SAP Hellas σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) που συστάθηκε και λειτουργεί με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Refugee Code Week, από τις 16 έως και τις 21 Οκτωβρίου 2017. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων. Υποστηρίζεται επίσης από το δίκτυο Refugee.INFO και το Πρόγραμμα Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο που υλοποιείται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων ως μέρος του προγράμματος ESTIA (Στήριξη Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση), που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).

Για την διεξαγωγή των RCW labs, η SAP Hellas ζήτησε την υποστήριξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων για την εκπαίδευση των εκπαιδευτών που υποστήριξαν τα RCW labs.

Το ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία συμμετείχε στην πρωτοβουλία αυτή και κάλεσε τους φοιτητές του, φοιτητές άλλων ΠΜΣ του ΟΠΑ καθώς και προπτυχιακούς φοιτητές του ΟΠΑ να δηλώσουν συμμετοχή στην εκπαίδευση εκπαιδευτών (train the trainer sessions).

Υπό την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία του Καθ. Γ. Δουκίδη, η εκπαίδευση εκπαιδευτών διεξήχθη στα εργαστήρια του ΟΠΑ με τη συμμετοχή και επίβλεψη της κ. Αγγελικής Κωστάκη (υποψήφια διδάκτωρ του ΔΕΤ) και περισσότεροι από 40 εθελοντές φοιτητές (εκ των οποίων 27 ήταν φοιτητές του ΟΠΑ) συμμετείχαν και εκπαιδεύτηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές εκπαιδεύτηκαν σε:

? Scratch (Επίπεδο 1 & 2): Βασικές γνώσεις προγραμματισμού με χρήση της πλατφόρμας Scratch του ΜΙΤ.

?  Web Programming: Βασικές γνώσεις κατασκευής ιστοσελίδων.

 

Οι φοιτητές που εκπαιδεύτηκαν, στη συνέχεια δίδαξαν κώδικα σε παιδιά πρόσφυγες ηλικίας 12-17 ετών και νέους πρόσφυγες ηλικίας 18-28 ετών (συνολικά 233 πρόσφυγες) έτσι ώστε να γράψουν τις πρώτες γραμμές κώδικα και σε ορισμένες περιπτώσεις να χρησιμοποιήσουν υπολογιστή για πρώτη φορά. Πιο συγκεκριμένα εκπαιδεύτηκαν σε Scratch Level I & II (150 πρόσφυγες), and Web Programming (85 πρόσφυγες).

 

Αξίζουν συγχαρητήρια στους φοιτητές του ΟΠΑ που συμμετείχαν εθελοντικά στη δράση Refugee Code Week, ενώ ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους παρακάτω φοιτητές που διακρίθηκαν για την συμμετοχή τους και κυρίως για την απόδοση και αποτελεσματικότητά τους ως εκπαιδευτές των νεαρών προσφύγων :

 

-          Κωστάλα Δήμητρα (Τμήμα ΔΕΤ)

-          Ντόσκορη Πελαγία (Τμήμα ΔΕΤ)

-          Φύγου Τσιμτσιλή Μαρία (Τμήμα ΔΕΤ)

-          Θεοδώρου Αγγελική (Τμήμα ΔΕΤ)

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Refugee Code Week υπάρχουν εδώ…

Η βεβαίωση συμμετοχής του ΟΠΑ είναι διαθέσιμη εδώ…


O δεύτερος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 ξεκίνησε
και θα ολοκληρωθεί στις 25/06/2021!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ   ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ
Copyright 2021 - All Rights Reserved
ΟΠΑ - Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Ευελπίδων 47-A & Λευκάδος 33 Γραφείο 910, 10434 Αθήνα
Τηλ. Γραμματείας: 210 8203685 - E-mail: ms-mst@aueb.gr